Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Τηλεοπτική πραγματικότητα vs ελληνική πραγματικότητα γράφει η Νατάσα Γκαρά ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν.ΕΒΡΟΥ -ΜΕΘΟΡΙΟΣ


«Εικονική πραγματικότητα» ή, για το ορθόν, «μυθοπλασία» θα μπορούσε να χαρακτηρίσει κάποιος τα τηλεοπτικά δελτία και τις ενημερωτικές εκπομπές της τηλεόρασης το τελευταίο διάστημα. Η ταύτη ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα, μάλιστα, ξεπερνά και τον επιστημονικό όρο της μιντιακής θεωρίας για την «εικονική πραγματικότητα» που ορίζει τη μεταφορά της πραγματικότητας μέσω του τηλεοπτικού συγκειμένου.

Η εικόνα και η πληροφόρηση, που μεταφέρει ως πραγματικότητα η ελληνική τηλεοπτική δημοσιογραφία τις τελευταίες μέρες, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Πραγματικότητα ως αυτό που συμβαίνει, αυτό που βιώνουμε.

Μαθαίνουμε λοιπόν, ότι το κεντρικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία και την πολιτική σκηνή τον τελευταίο καιρό, είναι η σύσταση οικουμενικής Κυβέρνησης. «Πέφτει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ», «Δεν ψηφίζουν οι βουλευτές», «Ψάχνει εταίρους ο Τσίπρας» είναι μερικοί από τους ευφάνταστους τίτλους που κυλάνε στις οθόνες μας. Δεν ψηφίζουν τι; Ποιον νόμο; Το ασφαλιστικό; Ήρθε νόμος ή έστω πλαίσιο για το ασφαλιστικό, το οποίο παρεμπιπτόντως βρίσκεται ακόμα σε διαπραγμάτευση; Τοποθετήθηκε κανένας βουλευτής της πλειοψηφίας επ’ αυτού; Διότι όλοι έχουμε συνομολογήσει ότι με ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων το ασφαλιστικό λεηλατήθηκε από τα χρηματιστήρια και τα PSI, καταρρέει και χρήζει αναδιάρθρωσης. Βλέπουμε μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αρραγή στην πραγματικότητα, ενώ στα τηλεοπτικά δελτία «η Κυβέρνηση πέφτει».

Το δε τραγελαφικό είναι ότι έχουν βρεθεί και πρόθυμα κόμματα της αντιπολίτευσης να παίξουν τον ρόλο του κυβερνητικού εταίρου, που στα δελτία των 8 καταθέτουν όρους και προτάσεις συγκυβέρνησης. Το πιο αστείο και τραγικό συνάμα για τη σοβαρότητα του πολιτικού μας συστήματος, είναι κόμματα όπως η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΠΟΤΑΜΙ και η ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, που κατηγορούν και συκοφαντούν με ψέματα την Κυβέρνηση ολημερίς – ολονυχτίς, να θέλουν να συγκυβερνήσουν ή να συστήσουν οικουμενική με αυτούς που βρίζουν, με μόνο στόχο να ξαναζεστάνουν τις καρέκλες τους, χωρίς να έχουν πολιτική πρόταση να προτείνουν.

Ο δε λόγος των τηλεοπτικών δημοσιογράφων έρχεται σε πλήρη συμφωνία και ενορχήστρωση με τον λόγο της αντιπολίτευσης. Ω τι περίεργο στον κόσμο της δικής τους εικονικής πραγματικότητας… σα να παίρνει «γραμμή» ο ένας από τον άλλον.

Μάθαμε, λοιπόν, από τα δελτία ειδήσεων και την αντιπολίτευση ότι από αύριο ξεκινάνε οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις των κατοικιών των λαϊκών οικογενειών, όταν από τη βουλή ψηφίζεται νόμος που προστατεύει το 94% των φορολογούμενων οικογενειών.

Μαθαίνουμε ότι τα νοσοκομεία καταρρέουν και η Κυβέρνηση τα κλείνει, όταν ήδη έχουν δοθεί επιπλέον 300 εκατ. ευρώ φέτος, έχουν βγει προκηρύξεις για προσλήψεις νοσηλευτών, διοικητικού προσωπικού, αλλά και γιατρών. Όταν στον νέο προϋπολογισμό υπάρχει ενισχυμένος κωδικός που προορίζεται για την υγεία, όταν βγαίνουν προκηρύξεις για προσλήψεις ιατρών, αλλά νομοθετείται με τροπολογία και η παράταση της θητείας υφιστάμενων επικουρικών γιατρών και νοσηλευτών. Μιλάνε για καταστροφή της κοινωνίας και δη των λαϊκών στρωμάτων, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατήργησε το 5ευρω στα νοσοκομεία, αλλά θέσπισε και την πρόσβαση των ανασφάλιστων στη δημόσια υγεία.

Μαθαίνουμε επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε την αγροτική παραγωγή και τους αγρότες. Και το εκστομίζουν αυτοί που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την πραγματική παραγωγή. Ω τι ειρωνεία! Για να δούμε πώς καταστράφηκε ο αγροτικός κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ στις επιδοτήσεις που θέσπισε, ενώ η ΝΔ είχε φορολόγηση από 0 ευρώ; Ή μήπως με το αφορολόγητο στις αποζημιώσεις, όπου η ΝΔ είχε επιβάλει 13% φορολόγηση; Ή με την τακτοποίηση και πληρωμή οφειλών ακόμη και από το 2008; Αλήθεια, γιατί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πλήρωναν τις οφειλές στους αγρότες, ενώ τώρα εν χορώ κραυγάζουν γεμάτοι ενδιαφέρον;

Μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρεψε και τους κτηνοτρόφους με τον νόμο που πέρασε για τα βοσκοτόπια, που στην ουσία χαρακτηρίζει ως επιλέξιμες βοσκήσιμες γαίες επιπλέον 75 εκατ. στρέμματα, προκειμένου περισσότεροι κτηνοτρόφοι να παίρνουν επιδοτήσεις; Μάθαμε επίσης, ότι οι αγρότες δε θα πληρωθούν λέει, γιατί θα γίνει συμψηφισμός του «πακέτου Χατζηγάκη». Έχουν φαντασία… ή μήπως έτσι θα λειτουργούσαν αν ήταν αυτοί στην κυβέρνηση; Κι όμως ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και μήνες διαβουλεύεται στην Ευρώπη για να καλύψει τους αγρότες από τα παράνομα «προεκλογικά δωράκια του Χατζηγάκη». Άλλωστε είναι γνωστό ότι αγροτιά για τη ΝΔ σήμαινε μόνο ψήφοι. Από πρωτογενή παραγωγή και οργάνωση ιδέα δεν είχαν πολιτικά.

Και συνεχίζει το δελτίο, κι εμείς μαθαίνουμε ότι καταστρέφεται και η εργασία και ο ιδιωτικός τομέας, όταν οι φίλοι τους στις προηγούμενες κυβερνήσεις κατέστρεψαν τα πάντα και υπερφορολόγησαν τους μικρούς και μικρομεσαίους. Όταν οι ίδιοι κατήργησαν τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, και ήταν αυτοί που δίνανε τα προγράμματα κατάρτισης ανέργων σε πέντε μεγάλα κέντρα κατάρτισης και οι δικαιούχοι έπαιρναν ψίχουλα. Ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επανασχεδίασε τα προγράμματα προς όφελος των δικαιούχων, ενώ ξανασχεδίασε και τα προγράμματα ΕΣΠΑ, για να μην τα πάρει όλα ο Μπόμπολας και οι φίλοι του. Παράλληλα, έκανε όλες τις κινήσεις για να εξασφαλιστούν χρήματα μέσω της διαπραγμάτευσης και να διατεθούν άμεσα στην πραγματική αγορά προκειμένου να εξοφληθούν και οφειλές προηγούμενων ετών.

Τις τελευταίες μέρες μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταστρέφει και την οικονομία συνολικά, κυρίως γιατί δεν υπέγραψε νωρίς τη συμφωνία για να πει «ναι σε όλα» όπως είχαν δεσμευτεί αυτοί. Και τα ηχεία των καναλιών ηχούν βροντερά. Είναι καταστροφή άραγε η εξοικονόμηση επιπλέον πόρων που θα διατεθούν στην υγεία, σε προσλήψεις και στην ενίσχυση και προστασία των αδυνάτων, ύψους 823 εκατ. ευρώ; Ή μήπως είναι καταστροφή της οικονομίας η ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 350 εκατ. ευρώ; Ή μήπως η μηδενική ύφεση, που καταγράφηκε σε δύσκολο δημοσιονομικό περιβάλλον, παρά τις αρνητικές προβλέψεις που υπήρχαν; Σημειώνεται δε ότι τα χρήματα που έχουν καταλογιστεί ως πρόστιμα από τους ελέγχους για φοροδιαφυγή και διαπλοκή δεν έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό.

Αυτό, βέβαια που δεν ακούσαμε ούτε μία φορά στα τηλεοπτικά δελτία, είναι τα σκάνδαλα που βγαίνουν στο φως. Και έχουν και ονοματεπώνυμο. Ούτε μία πρόταση για τις αυξημένες προμήθειες στα νοσοκομεία, ούτε για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των καναλιών. Ούτε ένα ρεπορτάζ για τις μίζες, ούτε γραμμή για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ή τη SIEMENS. Η δε λίστα Λαγκάρντ, δεν άξιζε ούτε μία αναφορά στα δελτία… «καλά εδώ πέρασαν νόμο για να παραγραφεί το νωρίτερο δυνατό, δε θα το κάνουμε και πρωτοσέλιδο», σου λένε.

Επίσης, δεν ακούσαμε ούτε μία αναφορά στη δήλωση του Κοστέλο, ότι ξεκινά η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Αίτημα της πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας. Κι όμως, η ΝΔ είχε αποποιηθεί το επιχείρημα του επαχθούς χρέους και της διεκδίκησης αναδιάρθρωσής του.

Καλά οργανωμένη η ενορχήστρωση της παραπληροφόρησης και κατασκευής της εικονικής πραγματικότητας. Καλά οργανωμένη η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Άψογη η συμφωνική… ΜΜΕ, κοινοβουλευτική αντιπολίτευση, εξωκοινοβουλευτικά κόμματα (που ως μόνο στόχο έχουν τη σπίλωση του ΣΥΡΙΖΑ κι όχι τον «κοινωνικό μετασχηματισμό» ως επικαλούνταν). Καλά οργανωμένη και η διαπλοκή!

Δεν αρκεί που κατέστρεψαν ότι υγιές υπήρχε σε αυτόν τον τόπο και την κοινωνία, τώρα το μόνο τους όπλο είναι το ψέμα και η τρομοκράτηση του ελληνικού λαού. Χωρίς να υπολογίζουν την ευθύνη που έχουν. Αλλά η έννοια της ευθύνης είναι άγνωστη για όλους αυτούς.

Ευτυχώς όμως η πραγματικότητα διαφέρει από την εικονική τους κατασκευή και τα διαπλεκόμενα συμφέροντά τους. Δύσκολος ο δρόμος, δύσκολη και η υφιστάμενη κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα. Όμως οι πολίτες που βιώνουν την ελληνική πραγματικότητα και την καθημερινότητα έχουν άλλες απαιτήσεις, άλλες προτεραιότητες, άλλους στόχους και άλλη προσέγγιση. Γι’ αυτή την πραγματικότητα, γι’ αυτόν τον πλούσιο παραγωγικό τόπο, για τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, για το υψηλό μας επίπεδο, κυρίως στους νέους, για τους συμπολίτες μας, και για τα παιδιά που έρχονται, αξίζει να βάλει κανείς το μαχαίρι στο κόκαλο, να παλέψει και να γυρίσει σελίδα στο μέχρι τώρα σαθρό οικοδόμημα που εντέχνως υπερασπίζονται οι υπηρέτες της «εικονικής πραγματικότητας».

Μακριά από τη δική μας πραγματικότητα πάντως, οι σεναριογράφοι της μυθοπλασίας, μπορούν να βρουν πλούσιο υλικό στα δελτία των 8, αλλά και στον λόγο των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων για τα επόμενα έργα τους.