Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Α. Ξανθός: Θα διοριστούν διοικητές που θα εξασφαλίζουν ισότιμη και υψηλής ποιότητας δωρεάν περίθαλψη


«Πρέπει σ` αυτόν τον τόπο επιτέλους να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε με στόχο το κοινό συμφέρον», τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, και υποστήριξε ότι «πρόκειται για την πρώτη προσπάθεια σοβαρής διαδικασίας επιλογής των νέων διοικήσεων», ξεκαθαρίζοντας ότι «ούτε κομματικό στρατό έχουμε να περιμένει για να καταλάβει αυτές τις θέσεις, ούτε έχουμε τη λογική της αναπαραγωγής ενός πελατειακού συστήματος το οποίο μας έχει οδηγήσει σαν χώρα σ’ αυτό το σημείο».





Το πρόβλημα του συστήματος υγείας δεν είναι μόνο διοικητικό, σημείωσε ο κ. Ξανθός κατά την διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που παραχώρησε με τον αναπληρωτή υπουργό υγείας, Παύλο Πολάκη, για τα μαύρα ταμεία του ΚΕΕΛΠΝΟ της περιόδου 2012-2014, προσθέτοντας ότι το πρόβλημα είναι και η πολιτική κατεύθυνση και οι πολιτικές προτεραιότητες που υπάρχουν για το σύστημα υγείας. «Εμείς, θα κάνουμε την επιλογή των ανθρώπων οι οποίοι θα διοικήσουν το σύστημα με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζουν υψηλής ποιότητας δωρεάν, έγκυρη, αποτελεσματική και ισότιμη περίθαλψη σε όποιον κατοικεί σε αυτή τη χώρα» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο για ένα «σύστημα το οποίο αντιδρά με λυσσώδη τρόπο», καθώς υπάρχουν διοικητές που δημιουργούν προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων. «Πρέπει σε αυτή τη χώρα και να σοβαρευτούμε και να συνεννοηθούμε» τόνισε.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, όπως είπε ο υπουργός της Επιτροπής Αξιολόγησης, πάνω από το 80% των διοικητών κρίθηκαν αρνητικά με εισήγηση την μη παραμονή τους στο σύστημα και από τους υπόλοιπους ένα 15% με 20%, υπάρχουν περιπτώσεις που εισηγείται θετικά με μία οριακή ή μεγαλύτερη πλειοψηφία.

Η ηγεσία του υπουργείου διατηρεί το δικαίωμα της τελικής επιλογής, και ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει θετική εισήγηση σε ένα ποσοστό από αυτό θα συνεκτιμήσει και άλλα πράγματα, όπως την ικανότητα διαχείρισης κρίσεων και εντάσεων μέσα στο χώρο του νοσοκομείου.

Το σίγουρο είναι, είπε ο υπουργός, ότι ένα 10% με 15% των σημερινών διοικητών και αναπληρωτών διοικητών στο σύστημα υγείας θα παραμείνει στο σύστημα, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα. «Και επ’ ουδενί δεν δικαιολογεί κλίμα άλωσης και κομματοκρατίας το οποίο αναπαράγεται αυτές τις ημέρες ιδιαίτερα από την αντιπολίτευση».

stokokkino.gr