Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

Η επίσκεψη Τσιρώνη στον Έβρο - τι άκουσε, τι είπε...


Ενημέρωση “μάζεψε” κατά την περιοδεία του σε Ορεστιάδα, Διδυμότειχο, Σουφλί και Αλεξανδρούπολη ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα (7/12) τον Έβρο, μαζί με τον υφυπουργό Επικρατείας, Τέρενς Κουίκ.

Το πρωί οι δύο υπουργοί βρέθηκαν στα Πετρωτά, όπου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, Γιώργος Παυλίδης, τους ενημέρωσε για τα κωλύματα που εμποδίζουν από το καλοκαίρι του 2011 την αξιοποίηση του κοιτάσματος ζεόλιθου στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο κ. Παυλίδης ζήτησε να υπάρξει πολιτική βούληση και να ξεπεραστούν τα όποια νομικά ή γραφειοκρατικά προσκόμματα διαπιστώνονται-πλασματικά ή πραγματικά-,εδώ και μια πενταετία, ώστε να ξεμπλοκάρει το θέμα και να ανοίξει ο δρόμος για την εξορυκτική δραστηριότητα στην περιοχή των Πετρωτών, όπου ο ζεόλιθος θεωρείται ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας.

Ο κ. Τσιρώνης συμφώνησε πως τα κοιτάσματα του ζεόλιθου του βορείου Έβρου πρέπει να αξιοποιηθούν, παρέπεμψε ωστόσο σε τελικές πολιτικές αποφάσεις που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος είναι ενήμερος για το θέμα και αναμένεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για να προχωρήσει η επένδυση. Αναφερόμενος στον ποταμό Έβρο, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι το σχέδιο για την διαχείριση «αυτού του υδάτινου πλούτου, που κάποιες στιγμές γίνεται κατάρα», βρίσκεται στην τελική φάση του και επισήμανε την ανάγκη για άμεση διακρατική συμφωνία της Ελλάδας με την Βουλγαρία και την Τουρκία, ώστε να πάψουν να συμβαίνουν πλημμυρικά φαινόμενα.

Στις συναντήσεις του με τους τοπικούς βουλευτές, τους εκπροσώπους της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, των Δήμων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, και άλλων φορέων, συζήτησε και για ζητήματα που σχετίζονται με το πρόγραμμα διαχείρισης απορριμμάτων, με την όδευση του αγωγού ΤΑΠ και του εργοστασίου αεριοποίησης υγρού φυσικού αερίου (LNG), για το οποίο, όπως φαίνεται υπάρχουν δεδηλωμένες ανησυχίες από τους αλιείς του Έβρου.

e-vertigo.gr/