Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Εισήγηση του Βουλευτή Έβρου Γ. Καΐσα στη συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών "Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2016".




ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ 2/12/2015

Κατά την εισήγησή του στην συζήτηση επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών για την Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2016, ο Βουλευτής Έβρου Γ. Καΐσας τόνισε πως ο προϋπολογισμός δεν είναι ο επιθυμητός, ωστόσο δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως έγινε κάτω από συνθήκες απώλειας 25% του ΑΕΠ, με 25- 26% ανεργία, χρέη στους αγρότες και τα νοσοκομεία από το 2010 και με το ¼ του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχιας.

Επιπλέον, εμφανίστηκε προβληματισμένος απέναντι σε εκείνους που υποστηρίζουν πως η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από την κρίση τον Δεκέμβρη 2014 αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ εμπόδισε αυτή την πορεία προς την ανάπτυξη.

Αναφερόμενος στην προσωπική του εμπειρία ως γιατρός στο εθελοντικό κοινωνικό ιατρείο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης τόνισε πως την εποχή της υποτιθέμενης εξόδου από την κρίση, το εθελοντικό κοινωνικό ιατρείο Αλεξανδρούπολης από το 2012 μέχρι το 2014, εξέτασε 3.500 ανασφάλιστους ασθενείς, εμβολίασε 900 παιδιά και χορήγησε χιλιάδες κουτιά φαρμάκων σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία.

‘’Πως είναι δυνατόν η χώρα να ήταν έτοιμη να βγει από την κρίση τον Δεκέμβρη 2014, όταν την εποχή εκείνη, από το 2012 μέχρι το 2014 μόνο στο εθελοντικό κοινωνικό ιατρείο Αλεξανδρούπολης εξετάστηκαν 3.500 ανασφάλιστοι ασθενείς, εμβολιαστήκαν 900 παιδιά και χορηγήθηκαν χιλιάδες κουτιά φαρμάκων σε ανθρώπους που δεν είχαν πρόσβαση στην υγεία’’

Ο Γ. Καΐσας ανέφερε πως στον προϋπολογισμό του 2015 είχαν δοθεί 150 εκ. στο χώρο της υγείας, ενώ ο καινούργιος προϋπολογισμός προβλέπει 300 εκ. τα οποία σίγουρα δεν επαρκούν για να καλύψουν το σύνολο των αναγκών, αλλά αποτελούν ένα σημαντικό βήμα.

Επιπλέον, τόνισε πως κατά την προηγουμένη πενταετία είχαν αδειάσει 16.500 θέσεις στο χώρο της υγείας χωρίς να πραγματοποιηθεί ούτε ένας διορισμός για να καλυφτούν τα κενά, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενεργοποίησε τις κρίσεις που είχαν γίνει την πενταετία αυτή στους ιατρούς του ΕΣΥ και προχώρησε στον διορισμό τους, ενώ προκηρύχθηκαν επιπλέον θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού. Βέβαια, όπως επανέλαβε ο κ. Καΐσας τα κενά και οι ανάγκες δεν έχουν καλυφτεί στο σύνολό τους, ωστόσο μέσα σε ένα χρόνο οι θέσεις είναι αρκετές για να στηρίξουν το σύστημα.

Αναφερόμενος στην κοινωνική αλληλεγγύη ο βουλευτής επεσήμανε πως παρά το γεγονός πως τα 200 εκ ευρώ που μπόρεσαν να εξασφαλιστούν από την κυβέρνηση για το ζήτημα αυτό δεν ήταν πολλά, η διαχείριση ήταν τέτοια ώστε διασφαλίστηκε πως τα χρήματα δόθηκαν πραγματικά εκεί που έπρεπε. Αναφορικά με την προηγούμενη κατασπατάληση των πόρων ο κ. Καΐσας ανέφερε πως μόνο στον Ν. Έβρου υπάρχουν 28 υπηρεσίες «αλληλεγγύης» εκ τον οποίων μία από αυτές έχει 15 εργαζόμενους και 12 ωφελούμενους, ενώ το μηνιαίο κόστος της είναι 20.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 18.000 πάνε σε πάγια έξοδα και μόλις τα 2.000 στους ωφελούμενους.


''Μόνο στον Ν. Έβρου υπάρχουν 28 υπηρεσίες «αλληλεγγύης» εκ τον οποίων μία από αυτές έχει 15 εργαζόμενους και 12 ωφελούμενους, ενώ το μηνιαίο κόστος της είναι 20.000 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά τα 18.000 πάνε σε πάγια έξοδα και μόλις τα 2.000 στους ωφελούμενους''

Ο βουλευτής στο τέλος της εισήγησής επεσήμανε πως το κράτος χρειάζεται ουσιαστικές ανατροπές σε κρίσιμους τομείς, λέγοντας πως ο δρόμος μας είναι μακρύς αλλά η αρχή έχει γίνει.