Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Γ. Καΐσας για το ασφαλιστικό - Μaximum FM

Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Μaximum FM παραχώρησε ο Βουλευτής Έβρου Γ. Καΐσας με αφορμή την συζήτηση για το ασφαλιστικό.

Όπως ανέφερε ο κ. Καΐσας η συναίνεση στο συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών δεν ήταν αυτή που αναμενόταν καθώς ζητήματα όπως το ασφαλιστικό, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν αφορούν μονάχα μία πολιτική παράταξη, αλλά την χώρα συνολικά και πως ειδικά σε τέτοιες κρίσιμες στιγμές προέχει να δοθούν κοινές κατευθύνσεις.


‘’Τα κόμματα θα πρέπει να συμμετέχουν δεν πρόκειται για ένα κόμμα αλλά για όλο τον ελληνικό λαό, δεν κλείνουμε πόρτες είμαστε ανοιχτοί σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές’’


Ο κ. Καΐσας στη συνέχεια επεσήμανε πως το ασφαλιστικό αφορά σε μια μακρά ιστορία και πως μέχρι τώρα δινόταν ανάσες που γιγάντωναν το πρόβλημα και το μετέφεραν στο μέλλον. Τα γνωστά ζητήματα του κουρέματος του PSI, τα ομόλογα, η ανεργία και η μαύρη εργασία γιγάντωσαν το ζήτημα που πλέον έφτασε στο ζενίθ.


''Ασφαλιστικό στην ουσία δεν είχαμε ποτέ αυτό που είχαμε ήταν μπαλώματα, αδικίες και κατακερματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να το διαχειριστεί όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις αλλά να δώσει μια δίκαιη, σταθερή και βιώσιμη πρόταση για τα επόμενα 30-40 χρόνια'' 


Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη κατατεθεί ωστόσο έχουν διαμορφωθεί οι βασικές του αρχές που περιλαμβάνουν την εθνική σύνταξη και αναλογικότητα για όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ενιαίους κανόνες ασφάλισης αφήνοντας πίσω τον κατακερματισμό και τις αδικίες, ώστε το ασφαλιστικό να «μπει» σε σταθερές βάσεις και να είναι βιώσιμο σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Καΐσας καταλήγει πως η κυβέρνηση προωθεί ήδη σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς δανεισμό όπου το 1% (περίπου 1.8 δις) του ΑΕΠ αναμένεται να κατευθυνθεί στο ασφαλιστικό. Από τα χρήματα αυτά το 0,6% έχει ήδη βρεθεί ενώ τα υπόλοιπα αναζητούνται από εναλλακτικούς πόρους.