Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Αστρονομικές αμοιβές εν μέσω κρίσης


Τα τριάντα μεγαλοστελέχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών εισέπραξαν το 2014 αμοιβές άνω των 20 εκατ. ευρώ 

Συντάκτης:
Αρτεμις Σπηλιώτη

Στον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών προβλέπεται η δημόσια λογοδοσία και η αξιολόγηση των μελών των διοικήσεων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Αλλά για τις παχυλές αμοιβές που λαμβάνουν και οι οποίες το 2014 ξεπέρασαν τα 20 εκατ. ευρώ για τα 30 μεγαλοστελέχη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος ούτε λόγος να γίνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για το θέμα ηττήθηκε κατά… κράτος.

Ειδικότερα η ελληνική πλευρά ήθελε σαν «ταβάνι» αποδοχών να καθοριστούν τα 7.500 ευρώ, όσο δηλαδή είναι η αμοιβή του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ωστόσο οι δανειστές θεώρησαν ότι ένα τέτοιο πλαφόν θα αποτελέσει αντικίνητρο για τους ξένους εξπέρ να αναζητήσουν την τύχη τους στην Ελλάδα. Και τελικά πέρασε το δίκαιο του ισχυρού.

Οικειοθελής μείωση

Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος διοικητής της ΤτΕ, Γιώργος Προβόπουλος, είχε αποφασίσει την οικειοθελή μείωση του μισθού του κατά 40% -διαμορφώθηκε στα 7.500 ευρώ μηνιαίως- αμοιβή που διατήρησε και ο διάδοχός του και νυν διοικητής Γιάννης Στουρνάρας.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, το οποίο επικαλείται τα στοιχεία που ανακοίνωσαν οι ίδιες οι τράπεζες στα ενημερωτικά τους δελτία, τα τριάντα μεγαλοστελέχη των ελληνικών συστημικών τραπεζών εισέπραξαν το 2014 αμοιβές άνω των 20 εκατ. ευρώ, αφού ξεπερνούσαν τα 16.000 ευρώ μηνιαίως (καθαρά), ενώ ανώτατο στέλεχος της Eurobank έσπασε το φράγμα των 20.000 ευρώ λαμβάνοντας υπερδιπλάσια αμοιβή από τον διοικητή της ΤτΕ.

Στον νόμο 3723/2008 καθορίζεται ότι το ύψος των αμοιβών των τραπεζικών στελεχών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις αποδοχές του εκάστοτε διοικητή της ΤτΕ, δηλαδή τα 12.500 ευρώ μηνιαίως.

Το αντεπιχείρημα των υψηλότερα αμειβόμενων είναι ότι η οικειοθελής μείωση του μισθού των δύο τελευταίων διοικητών της ΤτΕ δεν παράγει έννομα αποτελέσματα, καθώς ουδέποτε πέρασε σχετική νομοθετική ρύθμιση από το ελληνικό Κοινοβούλιο.

Σημειώνεται ότι όπως σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις, έτσι και στις τράπεζες τα golden boys λαμβάνουν και παροχές σε είδος (αυτοκίνητο, πιστωτικές κάρτες κ.λπ.) αλλά και αποζημιώσεις για συμμετοχές σε διοικητικά συμβούλια θυγατρικών. Το ποσό των 20 εκατ. ευρώ αφορά τις μεικτές αποδοχές, περιλαμβάνει δηλαδή και τον φόρο που έχει παρακρατηθεί, ενώ περιέχονται και οι εργοδοτικές εισφορές ύψους περίπου 1,9 εκατ.ευρώ.

Σε απόλυτα νούμερα, η Εθνική φαίνεται να έχει διαθέσει για αμοιβές το μεγαλύτερο ποσό, περίπου 7,6 εκατ. ευρώ, ωστόσο σε αντίθεση με τις άλλες τράπεζες στον κατάλογο αμοιβών που δημοσιεύει έχει συμπεριλάβει πλήθος άλλων στελεχών χαμηλότερου επίπεδου (ώς του βαθμού του βοηθού γενικού διευθυντή.)

Οι αμοιβές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας σε αυτό άγγιξε τις 500.000 ευρώ, ενώ το σύνολο των εργοδοτικών εισφορών που κατέβαλε η Εθνική στα ασφαλιστικά ταμεία για τα στελέχη της ξεπέρασε το 1,4 εκατ. ευρώ.

Η Eurobank για τις αμοιβές των στελεχών της διέθεσε 4,8 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνεται και το φορολογητέο εισόδημα από τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων) και επιπλέον 714.000 ευρώ για τη συμμετοχή των μελών της στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Αντίστοιχα, στην Αlpha Bank οι αμοιβές για τα ανώτατα στελέχη της διοίκησης ήταν 2,5 εκατ. ευρώ και 670.000 για τη συμμετοχή τους στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου.

Η Πειραιώς, τέλος, ήταν η πιο «σφιχτή» στις αμοιβές της καθώς διέθεσε «μόλις» 1,7 εκατ. ευρώ.

http://www.efsyn.gr/