Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Το σχέδιο νόμου για τη Δημόσια Διοίκηση και ο ρόλος του κόμματος


Της Μαριάνθης Τουτουντζίδου*

Το πολυπόθητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία προϋποθέτει την έμπρακτη εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, όπου το κόμμα δεν γίνεται μηχανισμός νομής της εξουσίας ούτε απορροφάται από την κυβέρνηση, αλλά είναι μόνιμα προσανατολισμένο στις ανάγκες τις κοινωνίας και μόνο αυτές υπηρετεί

Κατατέθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορο Βερναρδάκη από τις 2/12/15 σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου "Διαφάνεια, Αξιοκρατία και Αποτελεσματικότητα της Δημόσιας Διοίκησης", στο οποίο συμπεριλαμβάνεται και η σύσταση του Εθνικού Μητρώου Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης, όπως εξάλλου είχε ήδη προεξαγγείλει και ο πρωθυπουργός από το Βελλίδειο τον Σεπτέμβριο.

Είναι μια πολύ σοβαρή προσπάθεια αποκομματικοποίησης του κράτους με τρόπο θεσμικό και με οφέλη, όπως περιγράφεται στο σχέδιο νόμου, οικονομικά και κοινωνικά. Και είναι τόσο σημαντικό γιατί είναι η πρώτη σοβαρή μεταρρύθμιση ώστε να πληγεί το πελατειακό κράτος με πρωτοβουλία μιας ελληνικής κυβέρνησης, να τελειώνει η αναξιοκρατία, να διασφαλιστεί η διαφάνεια για να επέλθει η αποτελεσματικότητα.

Ο τρόπος επιλογής επιτελικών στελεχών από ανεξάρτητη αρχή, το προκαθορισμένο πλαίσιο αντικειμενικών κριτηρίων επιλογής τους, η περιορισμένη θητεία έως τα οκτώ έτη, είναι μερικά από τα μέσα προς αυτή την κατεύθυνση.


Η πολυπόθητη αλλαγή νοοτροπίας ώστε ο πολίτης να μην αισθάνεται εχθρικό το κράτος απέναντί του, ούτε χαώδη την απόσταση μεταξύ τους, που αποκαρδιώνουν τη συμμετοχή στα κοινά και ενθαρρύνουν την αποφυγή ευθυνών και υποχρεώσεων, μόνο με συγκεκριμένες ενέργειες που αντιμετωπίζουν τα αίτια των παθογενειών μπορούν να αλλάξουν.

Αλλά όλα αυτά μένουν να εφαρμοστούν στην πράξη. Και εδώ πρέπει και το κόμμα να ενισχύσει αυτή την προσπάθεια όχι μόνο με το να μη δημιουργεί προσκόμματα στην αποκομματικοποίηση του κράτους αλλά και με το να διευκολύνει την κυβέρνηση σ' αυτή την κατεύθυνση, αποφεύγοντας την ονοματολογία και διεκδικώντας ρόλο μόνο στην εφαρμογή των κριτηρίων και στη βελτίωση της αντικειμενικότητάς τους. Πολύ περισσότερο γιατί το κόμμα εκπροσωπεί την κοινωνία και άρα οφείλει να εκφράζει τη βούληση και συμφέρον της, όχι οποιεσδήποτε προσωπικές φιλοδοξίες και συμφέροντα.

Εξάλλου το πολυπόθητο άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία προϋποθέτει την έμπρακτη εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, όπου το κόμμα δεν γίνεται μηχανισμός νομής της εξουσίας ούτε απορροφάται από την κυβέρνηση, αλλά είναι μόνιμα προσανατολισμένο στις ανάγκες τις κοινωνίας και μόνο αυτές υπηρετεί. Κατ' αυτό τον τρόπο προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες και στην κυβέρνηση.

Στο επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να απαντηθεί το ζήτημα της σχέσης κράτους-κόμματος-κοινοβουλευτικής ομάδας, επίσης της σχέσης κόμματος-κοινωνίας και μαζί μ' αυτά να τεθεί πρωτύτερα σε διαβούλευση το ίδιο τρίπτυχο «Διαφάνεια - Αξιοκρατία - Αποτελεσματικότητα» και στο κόμμα μας, εφόσον επιδιώκουμε ένα κόμμα δίπλα στον λαό μας, δημοκρατικό, μαζικό, που να παράγει πολιτική και όχι κυβερνητικά στελέχη.


* Η Μαριάνθη Τουτουντζίδου είναι εκπαιδευτικός, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Ημαθίας
http://www.avgi.gr/